از مهمترین مراحل جهت دستیابی به کشت موفق آماده سازی خاک است. آماده سازی زمین یعنی فراهم کردن شرایط خاک که استقرار موفق گیاه را افزایش می دهد. تلاش تولید کنندگان ماشین آلات کشاورزی، کاهش مراحل آماده سازی خاک است. از همین روی کشاورز پس از زیرشکن کردن، مراحل خاکورزی اولیه و ثانویه را بوسیله یک سیکلوتیلر ترکیب می کند.

سیکلوتیلر

مزیت سیکلوتیلر برنگرداندن لایه زیرین خاک به سطح است که رطوبت خاک را حفظ می کند.

مزایای سیکلوتیلر

سیکلوتیلر با اعمال نیرو و ضربه به قطعات خاک باعث خرد شدن کلوخ ها و نرم شدن خاک می شود. در نتیجه بیشتر برای خاک ورزی ثانویه و نرم کردن سطح و خرد کردن کلوخ ها به کار می رود. مسیر واحدهای دوار با یکدیگر همپوشانی دارند که باعث ایجاد یک سطح یکنواخت می شود. اگر هم پوشانی صورت نگیرد، مرز بین روتورها پس از حرکت سیکلوتیلر مشخص می شود و سطح به طور کامل صاف و یکنواخت نمی شود. معمولا یک غلطک پشت قسمت دوار، کلوخ ها را به طور کامل خرد می کند.
سیکلوتیلر همانند روتیواتور از محور تواندهی یا PTO توان دورانی تراکتور استفاده می کند. توان از طریق چهارشاخ گاردان به کلاچ سرشی و بعد از آن به گیربکس منتقل می شود. جهت دوراندر گیربکس عوض شده و سپس به گیربکس تیغه ها می رسد. تیغه ها توسط یک دنده در بالای خود حرکت دورانی انجام می دهند.
هر چه سرعت پیشروی بیشتر باشد سطح خاک نرم تر می شود. البته که در سرعت پیشروی خیلی کم، به ساختمان خاک ممکن است آسیب برسد و همچنین عملیات خاکورزی خیلی طولانی شود.

روتیواتور

مزایای روتیواتور

روتیواتور که به وسیله تراکتور کشیده می شود یکی از ادوات کارآمد از نظر انرژی مصرفی است که در خاک های سنگین ۳۲ تا ۳۵ درصد در زمان و انرژی صرفه جویی می کند. هدف روتیواتور شکستن خاک است تا بتوان کاشت را انجام داد. این دستگاه عمیقاً در خاک خاکورزی نمی کند، بلکه خاک را تا عمق حدود ۹ اینچ یا ۲۲ سانت خاکورزی می کند. اگرچه عمق تا حد زیادی به اندازه دستگاه و بافت خاک بستگی دارد. روتیواتور یک جایگزین به صرفه در زمان و انرژی به جای برگرداندن خاک است.

روتیواتور یا سیکلوتیلر

روتیواتور یا سیکلوتیلر مورد استفاده برای عملیات توأم خاکورزی اولیه و ثانویه است که زمان کل عملیات خاکورزی را کاهش می دهد حال آنکه عملیات خاکورزی اولیه و ثانویه جداگانه نیاز به زمان بیشتری دارد. اما هزینه اولیه برای این ماشین آلات برای کشاورزان کمی زیاد است. این دستگاه آماده سازی سریع بستر بذر را انجام داده و در مقایسه با دستگاه های خاک ورزی معمولی نیاز به رفت و آمد بیشتر تراکتور را کاهش می دهد.

خلاصه

سیکلوتیلر یا روتیواتور دو دستگاه مشابه هم و از نوع خاک همزن ها هستند که قسمتی از وظایف آن ها مشترک است.
روتیواتور وظیفه عملیات خاک ورزی اولیه، ثانویه و از بین بردن علف های هرز را دارد در حالی که سیکلوتیلر تقریبا فقط وظیفه خاک ورزی ثانویه را داراست. در ادامه به سایر تفاوت های آن ها می پردازیم.
  • روتیواتور توانایی کار در زمین های با رطوبت بالاتر را دارد زیرا تیغه ها از خاک بیرون آمده و خاک را پرت می کنند. در حالیکه سیکلوتیلر این ویژگی را ندارد.
  • روتیواتور توانایی و ظرفیت بالاتری در قطع علف های هرز نسبت به سیکلوتیلر دارد.
  • روتیواتور قدرت انتخاب بیشتری را برای میزان پودر شدن خاک نسبت به سیکلوتیلر به کشاورز می دهد.
  • یک ویژگی مثبت که سیکلوتیلر دارد آن است که با خرد کردن عمودی و بهم زدنی که ایجاد می کند در عمق پایین، خاک را نرم و خرد می کند و شرایط را برای رشد ریشه مهیا می کند و همچنین باعث می شود کلوخ های درشت تر به سطح خاک آمده و ظرفیت جذب آب افزایش یابد. (در عمق، خاک نرم و در سطح، خاک درشت تر برای جلوگیری از فرسایش خاک، جذب رطوبت بیشتر و کاهش تبخیر آب بر اثر تابش نور خورشید موثر است)
  • سیکلوتیلر کلوخ ها را بهتر خرد می کند و کلوخ های کوچکتری پس از آن به جای می ماند. همچنین سیکلوتیلر خاک پوک تری به جای می گذارد.
  • عمق کاری سیکلوتیلر عموما بیشتر است و یک عمق مفید و یکنواخت می باشد.
  • داشتن تعداد بلبرینگ، دنده و در کل اجزای متحرک بیشتر در سیکلوتیلر، منجر به افزایش قیمت و افزایش هزینه های نگهداری آن می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.